Digital Newspaper – A Belgian Contribution

Who’s knocking at my door?

Van maandag 8 december tot en met vrijdag 12 december mochten wij op school in het kader van het Erasmus+-programma “Who’s knocking at my door?” een internationale delegatie van leerkrachten en leerlingen ontvangen. Het doel van deze uitwisseling was om onze leerlingen de kans te geven kennis te maken met andere culturen en zo het nut van diversiteit in onze maatschappij aan te tonen. Gedurende een hele schoolweek namen de leerlingen van 5 en 6 Retail en Visual Merchandising en 7 Winkel- en etalagebeheer onze gasten op sleeptouw.

Hieronder vindt u een verslag van deze boeiende week door Martyna Chacholek en Binloo Hassan Badi van 5RVM.

 

Maandag 08/12

De leerlingen van Italië, Duitsland, Turkije, Zweden en Frankrijk werden met open handen verwelkomd! In het begin was het even ongemakkelijk, maar na een aantal uurtjes ging het al heel vlot tussen onze leerlingen en de buitenlandse leerlingen. Als opening hebben we zelf ons land voorgesteld en hebben de leerlingen van het 6de jaar RVM (verkoop) een PowerPoint-presentatie gebracht in het Engels. Nadien zijn we de leerlingen gaan rondleiden in onze school. Daarna zijn we naar het stadhuis gewandeld, waar we en een openingsspeech kregen van Griet Verhesen, schepen van diversiteit. We kregen daar een drankje en Geelse hartjes.
‘s Middags hebben we in de refter een broodje aangeboden gekregen met daarna een stukje cake.
Na de middag hebben de leerlingen van het 4de jaar RA (verkoop) een ‘Vlaamse kermis’ georganiseerd. We werden in groepjes verdeeld en moesten doorschuiven zodat we alle spelletjes konden uitproberen.
Om half 4 kregen we vrij en hadden we de kans om de uitwisselingsleerlingen Geel eens te laten zien. ‘s Avonds werden we getrakteerd op een uitgebreid buffet waarvoor elk deelnemend land enkele van haar lokale specialiteiten had meegebracht. Voor ons land mochten de Belgische frietjes uiteraard niet ontbreken.

 

Dinsdag 09/12

Vandaag zijn de uitwisselingsleerlingen om 09.15u op onze school aangekomen. De leerlingen hebben presentaties gebracht waarin ze hun eigen land en school voorstelden. Iedereen was een beetje gestresseerd, omdat ze voor een grote groep Engels moesten praten, maar het is heel goed meegevallen! Na de presentaties over de landen hebben we eventjes pauze gehad. Na de pauze hebben we opgenomen interviews bekeken met daarin verschillende meningen over diversiteit en discriminatie. Het was zeer leerrijk! Toen was het middag en hebben we pizza baguettes gegeten, gemaakt door de leerlingen van 6 OH (Organisatiehulp). Het was heel lekker, maar veel! Daarna hebben we een lekker dessertje gekregen, ook zelf gemaakt door de leerlingen van 6 OH. Na de middag zijn we naar het Gasthuismuseum geweest in St.- Dimpna. Daar hebben we een rondleiding gekregen met een gids: de leerlingen van onze school kregen een Nederlandstalige gids en de uitwisselingsleerlingen hadden een Engelstalige of Franstalige gids. Terug op school speelden we nog een kennismakingsspel. Daarna keerden de leerlingen terug naar hun verblijfplaats in Lommel, waar ze nog een zaklampentocht deden.

 

Woensdag 10/12

Op woensdag zijn we naar Brugge geweest. We waren 2 uren onderweg. Toen wij daar aankwamen kregen we meteen een gegidste rondleiding. Dat was zeer interessant en leerrijk. Daarna waren we vrij om ergens in Brugge iets te gaan eten en Brugge verder te verkennen. Dat was leuk en grappig.

 

Donderdag 11/12

Op donderdag zijn we naar Brussel geweest. Eerst zijn we naar het Europees Parlement geweest wat zeer interessant was. Vooral de grote vergaderzaal was zeer indrukwekkend. Daarna gingen we naar de Grote Markt in Brussel en mochten we vanaf daar vrij door Brussel rondlopen. Ik vond het een mooie en moderne stad.

 

Vrijdag 12/12/2014

Vandaag hebben de leerlingen van het 3de jaar VVA (Verzorging-Voeding) ons enkele volksdansen aangeleerd. Na het dansen zijn we met de uitwisselingsleerlingen naar het centrum getrokken om de nieuwe vriendschappen nog wat te versterken. Tijdens de middag hebben we een koude schotel gegeten met zalm en pasta. Daarna hebben we ook een lekker dessertje gekregen! Deze gerechten waren opnieuw door onze leerlingen van 6OH bereid. Na de middag leerden we de uitwisselingsleerlingen een Vlaamse klassieker meezingen: “Ik hou van u” van Noordkaap. Verder kregen we paar optredens van 2 leerlingen van de school: Yannick Aurélien en Caroline Schrauwen. Ter afsluiting van deze fijne week is heel de bende nog gaan schaatsen in de Lissevijver.

 

Weekend

Zaterdag had iedereen een vrije dag en zijn de meeste gasten nog enkele Belgische steden gaan bezoeken. Op zondag vertrokken ze moe maar voldaan terug naar huis.

Leave a comment